Back to Top

Otvorenost institucija u regionu 2020

Otvorenost institucija izvršne i zakonodavne vlasti u
Crnoj Gori, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini

Regionalni indeks otvorenosti mjeri stepen do kojeg su institucije
u regionu otvorene prema građanima i društvu, na osnovu četiri principa:

transparentnost, pristupačnost, integritet i učinkovitost

O projektu

Regionalna mreža nevladinih organizacija ACTION SEE sprovodi godišnja istraživanja o otvorenosti institucija izvršne i zakonodavne vlasti na Zapadnom Balkanu, u okviru projekta Upotreba novih medija za promociju transparentnosti vlasti koji podržava Nacionalna zadužbina za demokratiju (NED).

Istraživanje se sprovodi kroz Regionalni indeks otvorenosti na osnovu kojeg utvrđujemo u kojoj mjeri vlasti u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji čine javno dostupnim informacije iz oblasti svog rada.

Cilj naših aktivnosti je da pružimo analizu stanja u ovom domenu rada javne uprave, doprinesemo implementaciji reformi i utičemo na jačanje principa dobrog upravljanja, te u konačnom pomognemo samim institucijama da ih efikasnije primjene u svom radu.

U prethodnih nekoliko godina članice mreže ACTION SEE su preko različitih mehanizama pokušale uticati uticati na unapređenje politika i praksi transparentnosti i otvorenosti vlada, ministarstava, organa uprave i parlamenata. Iako svaka zemlja regiona ima svoje specifične, političke uslove u kojima razvija i svoju otvorenost, može se primijetiti znatan prostor za zajedničko regionalno djelovanje na poboljšanju stanja.

Na ovoj internet stranici možete pronaći više detalja o našem radu. Dostupne su informacije o metodologiji, rezultati istraživanja otvorenosti po pojedinačnim institucijama u svim zemljama kao i analiza stanja sa preporukama za unapređenje. Ostajemo otvoreni za sve dodatne informacije i pojašnjenja o našim nalazima i zaključcima.

Ostajemo otvoreni za sve dodatne informacije i pojašnjenja o istraživanju te našim nalazima i zaključcima.

Učesnici u projektu:






ACTION SEE je mreža organizacija koje zajedno rade na promovisanju transparentnosti i odgovornosti institucija u jugoistočnoj Evropi, povećanju potencijala za građanski aktivizam i participaciju, zaštiti ljudskih prava na internetu kao i na izgradnji kapaciteta za upotrebu novih tehnologija.

Analize


Poređenja


Kontaktirajte nas


Master kvart, Lamela F, IX sprat,
81 000 Podgorica, Crna Gora